MAGAZÍN / Gastronomie

Popis: Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
16.5.2017

Kolik soli ukrývají sušenky a oplatky?

Většinu soli přinášejí do těla zpracované potraviny. Časopis dTest nakoupil 30 druhů balených sušenek a oplatek, aby zjistil, na které si dát kvůli vysokému obsahu skryté soli pozor. Ukázalo se, že vanilkové oplatky mohou být dokonce stejně slané jako solené arašídy.

Slaná chuť je "návyková" – postupně otupuje naše chuťové pohárky, a proto pro stejné chuťové procítění potřebujeme větší množství soli. To je spojeno se zdravotními problémy: zadržuje se voda v těle – vznikají otoky, vysoký krevní tlak, může být problém i s ledvinami, pokud je zároveň malý příjem draslíku… „Balené sladké trvanlivé pečivo patří mezi podstatné skryté zdroje soli. Navíc se může významně podílet na jejím příjmu u dětí,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Ten nakoupil 30 druhů balených sušenek a seřadil je podle rostoucího podílu soli. „Sladkosti v našem srovnání ukázaly, že obsah soli se v různých výrobcích stejné kategorie může výrazně lišit. Za příklad poslouží Opavia Zlaté oplatky s lískooříškovou náplní, které s 0,4 % soli patřily k nejméně slaným. Naopak vzhledově jim podobné Schär Gluten free Wafers alla vaniglia s 1,4 % soli byly nejslanější. Konkrétně jde o stejné množství soli, jaké najdeme například u slaných arašídů,“ konkretizuje Hoffmannová. „Liší se však i téže výrobky v závislosti na příchuti náplně, což dobře ilustruje dvojice Brumíků od Opavie. Zatímco meruňkový si vystačí s 0,58 %, mléčný obsahuje již 0,83 % soli. Na stejný typ či značku se tedy spolehnout nelze,“ upozorňuje Hoffmannová.

Lidský organismus potřebuje ke svému fungování okolo 1 g soli denně. V celosvětovém průměru jí dostává desetkrát více, v případě českých mužů dokonce šestnáctinásobek. Obsah soli proto patří k informacím, které musí být na obalu výrobku uvedeny povinně. Ovšem ani zákazník, který si k jejich prostudování vyhradí dostatek času, nemá vyhráno. Legislativa totiž dovoluje výrobci dobrovolně deklarovat i výživové údaje jedné porce. Vzhledem k tomu, že předpisy neříkají, jak velká je jedna porce, mají výrobci možnost určit si ji co nejmenší. Tak se na příslušné místo obalu často dostanou co nejpříznivější čísla. „Až na šest výjimek všechny produkty v našem srovnání nutriční údaje v porci uváděly a v drtivé většině případů se za ni považovala jedna sušenka či oplatka. Realisticky se k věci postavil Brumík, pro nějž je porcí celý obsah balení. Naproti tomu jiné produkty od Opavie jako například sušenky Bebe dobré ráno, porcují každý ze tří kusů v balení samostatně,“ uzavírá Hoffmannová.

Autor / zdroj: Helena Diesing

Doporučujeme

Monika Koláčková - Účetní poradenství

Nabízíme vedení daňové evidence, podvojného účetnictví, zpracování mezd, daňových přiznání včetně zastupování na FÚ, ZP a OSSZ.
Monika Koláčková, 17.listopadu 18, Jihlava,
tel.: 565 657 400, 606 836 626, mon.kolackova@volny.cz.

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Vysočina ve Vyškově musela otáčet domácí vedení

Vysočina do MOL Cupu vstoupila velmi špatně, když už ve 2. minutě na půdě třetiligového Vyškova prohrávala 1:0. V dalších minutách však jihlavská sest

Post

Fotosoutěž Letní barokní Vysočina má své vítěze

O ceny ve fotosoutěži Letní barokní Vysočina se utkalo 26 autorů s více než 130 fotografiemi. Oblíbenými místy byla například Zelená hora, Jaroměřice

Post

Jihlava převzala stezku na Skalce

Nový 350 metrů dlouhý úsek spojil stezku do Pístova od garáží v Telečské ulici s cyklotrasou v ulici U Koželuhů. Cyklisté a chodci se v tomto prostoru

Reklama

Reklama

PARTNEŘI

Monika Koláčková garaze.fabrego.cz Maminčino koření www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz www.beautyexpo.cz

REKLAMA